סטיב ג'ובס טען בעבר:
“A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them.”
ההצלחה הכבירה של Apple הוכיחה שהוא כנראה צדק.
ג'ובס האמין בעיצוב המוצר עבור יוצריו, כיוון שהם למעשה קהל המשתמשים. הנחתו היתה שאם המוצר יעוצב בהתאם לדרישות היוצרים, גם הקהל הרחב יהנה מהתוצאה. המוצרים הרבים של Apple, מה-iPod nano המהפכני ועד ה-iPad, הפכו למוצרי האלקטרוניקה הפופולאריים ביותר בעולם, וחברת Apple הפכה לחברת מותג שמייצגת איכות תוך כדי שמישות.
אם ג'ובס בחר להתעלם מרצונות הלקוחות שלו, כיצד מוצרי Apple זכו להצלחה כבירה כל כך? נדמה כי הם ענו על עקרונות חווית משתמש הספציפים לחברה עצמה, והמוגדרים בקפדנות. להלן חלק מהעקרונות החשובים ביותר:
- ריכוז במטרה: יש צורך להגדיר מראש מה המידע חשוב ביותר שצריך להיות בכל מסך.
- הדגשת התוכן שחשוב למשתמשים: באפליקציות שונות יש צורך הדגשת תוכן שונה בהתאם למה שחשוב למשתמשים. במשחקים, לדוגמא, אין צורך באפשרויות יצירת תוכן. כפתורי השליטה ("controls") צריכים להיות מינימליסטית ובהתאם לצורך.
- חשיבה מלמעלה למטה: משתמשים נוטים לראות רק את ראש המסך, לכך המידע והכפתורים החשובים ביותר צריכים להיות בראש המסך.
- יצירת מסלול הגיוני: משתמשים אוהבים לדעת איפה הם נמצאים באפליקציה ואיך לנווט בה. לכן צריך ליצור דרך הגיונית וברורה כיצד יש לנווט בתוכה (כמו כפתור "אחורה").
- הפיכת השימוש לקל וברור: האפליקציה צריכה להיות מובנת למשתמשים באופן מיידי, כיוון שרובם לא מעוניינים לברר כיצד היא עובדת. יש לבנות את האפליקציה בהתאם למבנה של אפליקציות ידועות קודמות, כיוון שהמשתמשים מצפים להיררכיה מסוימת. כפתורי השליטה צריכים להיות בולטים ומובנים, כדי שהמשתמשים יבינו ישירות מה הם עושים.
- שימוש בטרמינולוגיה של המשתמש: חשוב להשתמש בשפה המובנת למשתמש, לכן יש להכיר את המשתמשים. אפליקציות בסיסיות לא צריכות להתבסס על טרמינולוגיה טכנית מדי, אך באפליקציות מתוחכמות יותר הדורשות ידע קודם השימוש בשפה טכנית תוערך.
- מאמץ ה-input של המשתמשים צריך להיות מינימלי: הכנסה של מידע לאפליקציה (input) דורשת זמן ומאמץ, לכן צריך לווודא כי ההשקעה הזו מצד המשתמשים תהיה מינימלית ותזכה לתמורה הראויה למאמץ שהם משקיעים.
- איפשור שיתוף פעולה וקישוריות: משתמשים אוהבים לחלוק מידע תוך כדי שימוש במכשירים האישיים שלהם. יש להתייחס לעובדה כי חלק מהמכשירים משומשים על ידי יותר מאדם אחד, ולכן יש לוודא שימוש למספר אנשים באותה אפליקציה.
- הורדת החשיבות של "הגדרות": אם ניתן, יש להוריד את אופצית ההגדרות. מעט משתמשים אוהבים לשנות את ההגדרות, ומעדיפים להשתמש בהגדרות הקבועות. (DON'T MAKE ME THINK! - חן)
לפי נסיוני האישי עם מוצרי Apple, התיאוריה הזו עובדת. אין צורך בקריאת "מדריך למשתמש" לפני שימוש באייפוד או אייפון, התוכנה ברורה ויעילה להפליא, דורשת מאמץ מינימלי וכל משתמש עם ניסיון מינימלי עם מכשירים אלקטרוניים ידע כיצד יש לנווט במכשיר ולתפעל את האפשרויות השונות.
iTunes, תוכנת הזנת הקבצים של Apple, היא סיפור אחר.
אני אמנם לא tech geek, אבל אני משתמשת נאמה של מוצרי אלטרוניקה מגיל צעיר, ובדומה למשתמשים רבים אחרים תמיד מצאתי את iTunes כתוכנה מבלבלת, דורשנית ולחלוטין לא ברורה. למרות ש-iTunes נחשבת לפריצת דרך טכנולוגית רבים מהמשתמשים האקראיים (כלומר, לא מומחי הטכנולוגיה) מדרגים את iTunes נמוך למדי בסולם הערכת חווית המשתמש. לדוגמא, להלן דו"ח חווית משתמש על התוכנה.
קשה להסביר מדוע התוכנה המובילה של Apple סובלת מחוויית משתמש ירודה כל כך, אבל באינטרנט (כמו באינטרנט) לפחות אפשר להרוויח מזה כמה ממים:
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה