יום שני, 18 במרץ 2013

על סוף העולם, חילול קודש וחיפושים ב-Bing

בשיעור האחרון דיברנו על הצדדים הרבים של Google: הגאוניות הטכנולוגית החדשנית מצד אחד, מול היכולת העסקית המרשימה מצד שני. ניסיתי לחשוב על נושאים מעניינים לפוסט של השבוע, אבל למען האמת לא מאוד אכפת לי מה מרכיב את אלגוריתמי החיפוש המסתוריים של גוגל. כן אכפת לי, לעומת זאת, מיכולת הסינון של האלגוריתמים המדוברים. כיוון שרוב האלגוריתמים לא ידועים, האם ייתכן שגוגל דואגת להורדת ה-PageRank של אתרים המבקרים את גוגל?

החלטתי לבצע ניסוי ולחפש ביקורות שונות אודות גוגל, אז כמובן שפתחתי את הדפדפן שלי (Chrome, אלא מה) ועמדתי להקליד, כרגיל, את הנושא המבוקש בתיבת החיפוש. ואז נפלה עליי ההבנה שאני מחפשת ביקורת על גוגל, באמצעות גוגל. בעיה. לכן, כמו כל חוקרת טובה, החלטתי לייעל את הניסוי ולספק קבוצת ביקורת: Bing, מנוע החיפוש של Microsoft. 
חיפשתי את הנושא "criticism of google" בשני מנועי החיפוש. להלן התוצאות:



המסקנות הראשונות שלי היו שהתוצאות הפופולאריות ביותר בבינג מקורן מאתרי תוכן טכנולוגי (הרבה מהתוצאות הכילו ביקורת מעמיקה שלא מאוד מובנת לטכנופובית שכמותי) ואילו התוצאות הפופולאריות ביותר מגוגל מקורן בעיקר מאתרי חדשות (התוצאה השנייה בדף התוצאות הראשון היא כתבה אודות סירובה של ועדת המסחר הפדרלית האמריקאית לבקר את גוגל. זו יכולת מרשימה להפוך ביקורת למחמאה). מעניין.
המשכתי לסרוק את התוצאות ונתקלתי בהבדל מעניין נוסף: התוצאה השנייה בדף התוצאות הראשון של בינג היא פוסט של מהנדס מגוגל ב-Google+, בו הוא מבקר את גוגל. האתר הזה לא הופיע בדף התוצאות הראשון של גוגל (או השני, או השלישי), אבל כתבה אודות התקרית היוותה את התוצאה הרביעית בדף התוצאות הראשון של החיפוש.

מסקנה מעניינת שלישית ואחרונה: התוצאה השמינית בדף התוצאות הראשון של גוגל היא כתבה אודות האתר Consumer Watchdog, ארגון ללא רווח שמטרתו לקדם אינטרסים של צרכנים והוא גם, במקרה, אחד מהמבקרים הבולטים ביותר של גוגל. כשחיפשתי באתר עצמו ביקורות על גוגל נתקלתי ב-tag שמכיל רק ביקורות על גוגל (ליתר דיוק: 106 עמודים של כתבות ביקורת על גוגל). באופן מעניין, בעשרת העמודים הראשונים של תוצאות החיפוש שלי בגוגל למילות החיפוש "criticism of google" לא הופיע קישור לאתר Consumer Watchdog עצמו. 

יום שלישי, 12 במרץ 2013

פוסט ראשון: אפשר חשבון?

ניסיתי לחשוב על משפט פתיחה ראוי לפוסט הראשון בבלוג הראשון שלי במבוכה ובלבול שראויים רק לרגעים האחרונים לפני היציאה לדייט ראשון, וכמו דייט ראשון מביך במיוחד אני מאמינה שעדיף לדלג בקצרה על כל האוקוורדנס הראשוני ולעבור ישר לשלב שבו אנחנו מבינים שאנחנו אוהבים לדבר על אותם הדברים (ואם לא- להזמין חשבון ולברוח הביתה). 

אז! אני חן, סטודנטית שנה שנייה לפסיכולוגיה ותקשורת באוניברסיטה העברית, והבלוג הזה מיועד לקורס "ארגז הכלים של האינטרנט". בשיעורים האחרונים דיברנו על הדרך בה אנשים קוראים באינטרנט: סריקה ולא קריאה, F-pattern, שפה פשוטה, בולטים קצרים וכו'. בשיעור הראשון דיברנו גם על אינפוגרפיקס ועל איך האינטרנט הופך למקום וויזואלי יותר (ראיון מעניין בנושא).
השימוש בצורות כתיבה כאלו מיועדות, כפי שאמרנו בשיעור, בעיקר לצורך פרסום ושיווק. ההבדל בין צורות הכתיבה השונות הזכירו לי את השינויים החדים שעברו על אחד האתרים האהובים עליי, Television Without Pity (הידוע גם בשם TWoP), בשנת 2007.
 TWoP הוא אתר המיועד לביקורות טלוויזיה, אך בשונה מאתרי ביקורות טלוויזיה אחרים המטרה שלו היא להוות פלטפורמה לביקורות עמוקות, אינטיליגנטיות ובעיקר: מאוד לועגות. האתר מכיל ביקורות שנכתבו ע"י כותבים מקצועיים ורשת פורומים ענפה אודות התוכניות השונות ונושאים אחרים. על הפורומים פיקחו כותבי הביקורות במטרה לשמור על רמת דיון גבוהה. תגובות מהסגנון הבא:
היו גורמות לסילוקו של המגיב.
ב-13 למרץ, 2007, החברה Bravo רכשה את TWoP ממקימי האתר עבור סכום לא ידוע. על הרכישה ניתן לקרוא כאן.
המעבר מאתר עצמי תחת בעלות פרטית לאתר תחת בעלות של חברת כבלים ידועה הביא למספר שינויים משמעותיים באתר: הטענה העיקרית היתה ש
TWoP איבד מהעוקץ שלו (ועל כך ניתן לקרוא כאן, במקרה שמישהו מעוניין) אבל השינויים שמעניינים אותי בהקשר הקורס הוא השינוי העיצובי של האתר.
בלינק הקודם ניתן לראות את הבדלי העיצוב לפני ואחרי הרכישה. 
לפני:
ואחרי:
גם מי שלא מכיר את האתר יכול לראות שהשינוי משמעותי. בגרסה הקודמת שלו TWoP הכיל מלל בלבד: ללא גלריות תמונות, ללא קטעי וידאו, עם עיצוב חדגוני (הבדלי הצבעים נועדו להבדיל בין התוכניות השונות), כותרות שדנו בנושא הביקורת ללא התחכמויות או פירוט נוסף וסידור מידע פשוט מאוד בדף הראשי: הפוסטים הראשונים היו הביקורות האחרונות ביותר וכדי להגיע לביקורת הרצויה היה צריך לגלול מטה בדף או להגיע לתוכניות הרצויה דרך חיפוש דקדקני. 
לאחר השינוי TWoP הכיל גלריות תמונות, סרטונים, אמוטיקונים במקום הכותרות האפורות הקודמות, בולטים קצרים וקליטים וסידור חדש בדף הראשי: בפולד ניתן למצוא פרסומות וקישורים לנושאים הפופולריים ביותר (עם תמונות! עצומות! כי כולם אוהבים תמונות!), ובגלילה שניה או שלישית ניתן להגיע לביקורות האחרונות ביותר.
השינויים הויזואליים האלה מראים, לדעתי, את השינוי המהותי בין אתר המיועד לאוכלוסיה קטנה ומצומצמת ולא פועל למטרות רווח לבין אתר רווחי: כמו שהראנו בשיעור, כשמשווקים פונים למכנה המשותף הנמוך ביותר- הרבה תמונות, עיצוב מסודר אך מושך את העיניים, ובולטים קצרים שנועדו למשוך אנשים לקריאה נוספת.

לסיכום, אני לא בטוחה אם הצלחתי לקלוע למטרה בפוסט הראשון שלי, אבל פרקתי קצת עצבים על הריסתו של האתר האהוב עליי, וגם זה טוב.